Zie de mens!

HEER,

Tientallen, honderden mensen stonden te kijken die middag. Ze zagen Uw lijden, Uw pijn, Uw benauwdheid. Even bleven ze staan, lopend over de weg naar Jeruzalem. Een vermaak was U, een volksvertoon. Gehesen langs een paal, op een berg.

Tientallen, honderden mensen stonden te kijken. Ze lachten, ze dobbelden, ze spotten met Uw macht. Laat nu maar eens zien, zeiden ze, dat U wat kan.

Ze stonden erbij en keken, hoe U stierf.

Tientallen, honderden mensen, HEER, liggen op sterfbedden. Een moeder blaast alleen haar laatste adem uit. De hand van een opa wordt niet vastgehouden. Geen geliefde ziet hun lijden, hun pijn, hun benauwdheid. Een zorg zijn ze. Gelegen aan machines, voor zuurstof, voor hersenactiviteit, voor hartritme.

Tientallen, honderden mensen sterven alleen. Want wij kunnen er niet zijn. En we roepen naar boven: Laat nu maar eens zien, dat U wat kan.

HEER, U bent daar toch? U zit toch naast hen? Urenlang. U houdt toch hun hand vast? U verzacht toch hun zuchten? Dat was toch wat Uw lijden deed? Wat U met Uw eenzaamheid won? Dat de Vader ons nooit zou verlaten?!

Een handvol mensen stond er huilend bij, die middag aan uw kruis. Uw moeder, Uw vriend. Zij zagen het lijden, de pijn, de benauwdheid. Ze huilden, maar konden niets doen.

U zag hen: Uw vriend. Uw moeder. En U zag hen: Uw vijand. Uw bespotter. U deed het allemaal voor hen. Zelfs toen. Toen Uw macht gebroken leek. Laat nu maar eens zien, zeiden ze, dat U wat kan. En zo stierf U, met een luide schreeuw. Niet het zachte geluid van een gebroken mens, maar de kracht van uw glorieuze macht. Adembenemend!

Laat Uw macht zien, HEER.

Troost nabestaanden die eenzaam rouwen. Als er geen anderhalve meter arm bestaat, waardoor wij er niet kunnen zijn, bent U dan God van nabij.

Zegen de arts. Geef moed aan de verpleegkundige. Om er te zijn, de mens te zien.

Sterk de uitvaartleider, de broer, de zus, de moeder, het kind.

Laat Uw macht zien, HEER.

Zie de mens!

——————————————————————

Matthijs Biewenga – Goede vrijdag 10 april 2020

Deze website gebruikt cookies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?