Grenzeloos

‘Eeuwig duurt zijn trouw.’ (Psalm 118 – NBV)

‘Zijn liefde kent geen grenzen!’ (Psalm 118 – WV)

Ik zat klaar voor de gebedsviering.

De afgelopen weken hebben we twee keer een stilteviering kunnen houden op maandagavond. Zo zouden we de veertigdagentijd doorgaan. Het voorzag en voorziet in een behoefte. Juist nu.

Zo zat ik klaar voor de viering. Op afstand.

Het werd dit keer gestreamd. Bij elkaar komen is niet verstandig nu het Corona-virus onder ons is. Veel moet op afstand gebeuren. Ook deze viering.

En ik zat klaar. Ik luisterde naar woorden van Psalm 118: ‘Zijn liefde kent geen grenzen!’ Een refrein. Steeds opnieuw: ‘Zijn liefde kent geen grenzen!’

‘Zijn liefde kent geen grenzen!’

‘Zijn liefde kent geen grenzen.’

Het dreunde mijn hoofd binnen. Geen grenzen.

Zoals een virus, dacht ik toen. Een virus kent geen grenzen. Het dringt dwars naar binnen. Of het nu China is of Korea, Italië of Nederland. Een virus gaat er dwars doorheen. Geen douane, geen paspoort. Binnen is binnen. En dan kan het verder. Van mens tot mens. Nauwelijks te stoppen.

‘Zijn liefde kent geen grenzen!’

Plots drong het binnen. Ik wist het allang, maar het drong als nieuw binnen. God is zo! Zijn liefde is zo. Er is geen grens die Hem tegenhoudt, Hij kan zo binnenkomen. Al is Hij geduldig, en wacht Hij tot je opendoet. Daarin is Hij totaal anders dan een virus. Niets ongevraagd, liefdevol wachtend op je open deur. En doe je open, dan zal Hij je vullen en je omgeving. Grenzeloos!

‘Eeuwig duurt zijn trouw.’

Eeuwig, zegt NBV. Waar Willibrord ‘geen grenzen’ vertaalt.

Eeuwig. Tijd denk je dan. Jaren, maanden, dagen. Eeuwig mag iets duren, laat het dan nooit meer stoppen. Of eeuwig kan iets duren, laat het dan snel voorbij gaan.

Eeuwig. Zonder grenzen dacht dan een Israëliet. Eeuwig houdt nergens op, geen grens aan tijd, geen grens aan ruimte, geen grens aan macht, geen grens aan alles. Niets wat Gods liefde stoppen kan. Nergens waar God niet komen kan. Niets wat God niet kan doen. Ik zal er zijn!

Lees: Psalm 118, Romeinen 8:37-39.

——————————————————————

Matthijs Biewenga – dinsdag 17 maart 2020

Deze website gebruikt cookies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?